Buitenlandse investeerders grijpen kans op studentenwoningmarkt

De investeringsinteresse van buitenlandse investeerders in Nederlandse studentenwoningen neemt in een hoog tempo toe. Na de Verenigde Staten en Engeland is Nederland dé hotspot voor beleggingen in studentenwoningen, zegt Savills.

De investeringsinteresse van buitenlandse investeerders in Nederlandse studentenwoningen neemt in een hoog tempo toe. Na de Verenigde Staten en Engeland is Nederland dé hotspot voor beleggingen in studentenwoningen, zegt Savills.

De condities zijn gunstig: Het benodigde volume is aanwezig, er is een groeiende vraag naar studentenwoningen en de rendementen zijn aantrekkelijk. Volgens het laatste onderzoeksrapport ‘World Student Housing 2015’ van de internationale vastgoeddienstverlener Savills heeft Nederland de afgelopen jaren met succes ontwikkelaars van en investeerders in studentenwoningen aangetrokken. Bas Wilberts, head of Alternative Investments, Savills Nederland: ‘De Nederlandse studentenhuisvestingsmarkt is de snelst groeiende alternatieve beleggingscategorie die we momenteel in Nederland kennen. De afgelopen drie jaar is er voor meer dan $ 200 mln geïnvesteerd. Het marktproduct heeft voldoende schaalgrootte en de yields zijn sinds 2013/2014 afgenomen van 5,75% tot 5,5%. Hierdoor is het investeren in studentenwoningen een aantrekkelijk alternatief voor beleggingen in de woning-, kantoren- en retailmarkt.’

Grote ontwikkelingen
De grootste belegging van 2015 betrof uiteraard de aankoop van Campus Diemen-Zuid door Greystar. Dit bijna 1000 units tellende complex werd voor een bedrag van ongeveer € 80 mln van eigenaar gewisseld. Dit toont meteen de aanhoudende interesse van buitenlandse partijen, die in 2014 tot wasdom kwam met onder andere de samenwerking tussen het Duitse International Campus en Duwo, alsmede de financiering die the Student Hotel betrok van Perella Weinberg Real Estate. Onlangs heeft ook APG € 100 mln geïnvesteerd in the Student Hotel; zij zien de studentenwoningmarkt als een interessante aanvullende beleggingscategorie.

Nederland populair
Het aandeel buitenlandse studenten blijft groeien, waardoor de vraag naar goede studentenwoningen onverminderd aanhoudt. Buitenlandse studenten vinden Nederland een aantrekkelijk studieland. Dit komt door de relatief lage kosten voor het levensonderhoud, maar ook door het lage werkeloosheidspercentage.
De kans op het vinden van een goede baan na het afronden van de studie is goed. Bovendien biedt Nederland een enorm aantal Engelstalige opleidingen, wat het studeren voor buitenlandse studenten gemakkelijker maakt.

Tekort studentenwoningen
Nederland kent een restrictief huurbeleid dat ook voor reguliere studentenwoningen van kracht is. Hoewel dit belemmeringen oplevert voor beleggers, is de vraag naar goede studentenwoningen zo groot dat de beleggingskansen uitstijgen boven de belemmeringen. Om het aanhoudende woningtekort terug te dringen is de Nederlandse overheid bereid om met ontwikkelaars en investeerders naar nieuwe concepten en bijpassende regelgeving te kijken. Zo is het Student Hotel-concept vanwege het tijdelijke huisvestingskarakter vrijgesteld van de puntenregeling die de huurwet aan studentenwoningen toeschrijft.