Rabo Vastgoedgroep verkoopt PalaisQuartier Frankfurt

De Real Estate Investment-divisie van Deutsche Asset & Wealth Management (Deutsche AWM) heeft voor circa € 800 mln het vastgoedobject PalaisQuartier in Frankfurt am Main gekocht.

De Real Estate Investment-divisie van Deutsche Asset & Wealth Management (Deutsche AWM) heeft voor circa € 800 mln het vastgoedobject PalaisQuartier in Frankfurt am Main gekocht.

ECE heeft hierin een belang van 10% en neemt het management van het bijbehorende winkelcentrum MyZeil op zich. Het naastgelegen ontwikkelgrondstuk, bekend als Rundschau Areal, is verkocht aan Strabag Real Estate, dat de ontwikkeling hiervan op zich neemt. De verkoper van het vastgoedobject is KP Investments, onderdeel van Rabo Vastgoedgroep.

PalaisQuartier, gelegen aan de Zeil en Große Eschenheimer Straße in het centrum van Frankfurt am Main, beschikt over circa 115.000 m² huuroppervlakte en bestaat uit vijf gebouwen: de kantoortoren Nexttower (33.790 m² verdeeld over 32 etages), het hotel Jumeirah Frankfurt (26.300 m²; 218 kamers), het gereconstrueerde Thurn und Taxis Palais (6300 m²), het winkelcentrum MyZeil (43.800 m²; met meer dan 100 winkels en horecagelegenheden) en een ondergrondse parkeergarage met circa 1400 parkeerplaatsen.

Met een verkoopprijs van circa € 800 mln is deze transactie een van de grootste van Europa in 2014. PalaisQuartier is door zijn moderne architectuur tot ver buiten de regio bekend en is meerdere malen onderscheiden (onder andere met DGNB Gold voor duurzaamheid in kantoorvastgoed). In 2013 was MyZeil met circa 15 mln bezoekers een van de best bezochte Duitse winkelcentra. De Nexttower is op dit moment voor 36% verhuurd.

Jörn Stobbe, Head of Transaction & Asset Management Germany, Austria & Switzerland van Deutsche AWM, zegt over de aankoop: 'Dankzij de combinatie van een eersteklas hotel, een populair en zeer bekend winkelcentrum, een exclusieve evenementenlocatie en hoogwaardige kantoorruimte in het centrum van Frankfurt met een uniek uitzicht op de skyline van Frankfurt is PalaisQuartier voor ons en onze investeerders een unieke investeringsmogelijkheid. Met ECE hebben wij een gerenommeerde partner voor het management van het winkelcentrum en met Strabag een ervaren ontwikkelaar voor het ontwikkelgrondstuk.'

Alexander Otto, ceo van ECE Projectmanagement: 'Wij hebben een belang in deze uitzonderlijke investeringsmogelijkheid, omdat we uitstekende kansen zien om het nu al sterke Quartier samen met onze partners verder te ontwikkelen en het op dit moment al goed functionerende MyZeil te optimaliseren. Hier zijn nog meer mogelijkheden en de eerste ideeën zijn al in de maak. Wij zijn verheugd een project direct aan de Zeil te kunnen managen, dat vanwege zijn centrale ligging en spectaculaire architectuur uniek is. Deze overname bevestigt onze nauwe betrokkenheid met de economisch sterke regio Frankfurt.'

KP Investments heeft in 2011 van Rabo Vastgoedgroep de opdracht gekregen haar drie grootste vastgoedprojecten centraal aan te sturen. KP Investments heeft in dat kader PalaisQuartier gemanaged met als doel de ontwikkeling af te ronden, de performance te optimaliseren en het object te verkopen.