Transformatie kantoren tot woningen nadert piek

De transformatie van overtollige kantoren tot woonruimte heeft in de afgelopen twee jaar sterk aan terrein gewonnen in Nederland.

De transformatie van overtollige kantoren tot woonruimte heeft in de afgelopen twee jaar sterk aan terrein gewonnen in Nederland.

Dat blijkt uit onderzoek van Syntrus Achmea dat werd gepresenteerd tijdens het overhandigen door minister Stef Blok van Wonen van sleutels aan de eerste huurders van appartementen in Westerhoek (Amsterdam). Dit is een kantoortransformatieproject van Syntrus Achmea.

Westerhoek is een transformatie van 22.000 m² kantoorruimte naar 185 appartementen.

Henk Jagersma, CEO van Syntrus Achmea RE&F, zei in zijn toespraak bij de oplevering van Westerhoek in Amsterdam-West: 'De oplevering van wooncomplex Westerhoek staat symbool voor een opmerkelijke samenloop van belangrijke trends in de Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt. De vraag naar kwalitatief hoogwaardige vrije sector huurwoningen neemt sterk toe als gevolg van urbanisatie en overheidsbeleid. Daarnaast tonen beleggers in toenemende mate interesse voor woningen. Wooncomplex Westerhoek biedt de juiste woningen voor huurders én heeft precies het risicorendementsprofiel dat Nederlandse en internationale institutionele beleggers zoeken in de huizenmarkt.'

Buitenlandse Zaken en I&M
Het onderzoek van Syntrus Achmea RE&F schat op basis van afgegeven bouwvergunningen en aangekondigde projecten dat kantoortransformaties in Nederland zijn toegenomen tot 400.000 à 500.000 m2 in 2013.
Naar schatting 50.000 m2 meer dan in 2012 en circa vier keer meer dan het aantal vierkante meters dat tijdens de crisis is getransformeerd.

Boris van der Gijp, directeur Strategie en Research bij Syntrus Achmea RE&F zegt: 'De transformatie van leegstaande kantoorruimte op de beste woonlocaties zal niet lang op zich laten wachten. Interessante voorbeeld van kantoorgebouwen die hiervoor in aanmerking komen, zijn het Ministerie van Infrastructuur & Milieu en het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.'

Piek nadert
Syntrus Achmea RE&F stelt evenwel dat dit proces waarschijnlijk zijn piek begint te naderen: de beschikbaarheid van overtollige kantoorruimte die geschikt is voor transformatie neemt zowel vanuit structureel perspectief als vanuit het oogpunt van gewenste woonlocatie snel af.

De Nederlandse kantorenmarkt is goed voor circa 50 miljoen m², waarvan ongeveer 7 tot 8 miljoen m² leeg staat. Vermoedelijk zal de helft van deze ongebruikte ruimte nooit meer worden benut als kantoor- of woonruimte, omdat deze totaal verouderd is voor beide doeleinden.

Het Westerhoek-projec is gezamenlijk eigendom van het Syntrus Achmea RE&F Residential Fund en een Nederlands pensioenfonds. Het overgrote deel van de woningen valt in de prijsklasse € 700 tot € 1000 per maand en is inclusief parkeerplaats.