COO Jean-Marie Tritant neemt tijdelijk leiding over van John van Haaren

John van Haaren heeft besloten om ontslag te nemen bij Unibail-Rodamco en zich te richten op nieuwe uitdagingen. De organisatiestructuur van het bedrijfsonderdeel in de Benelux verandert niet.

John van Haaren heeft besloten om ontslag te nemen bij Unibail-Rodamco en zich te richten op nieuwe uitdagingen. De organisatiestructuur van het bedrijfsonderdeel in de Benelux verandert niet.

De Fransman Jean-Marie Tritant, chief operating officer (COO) van Unibail-Rodamco, heeft per 3 maart de dagelijkse leiding op zich genomen, totdat een opvolger voor Van Haaren is aangesteld. Hij werkt sinds 1997 bij de beursgenoteerde winkelbelegger.
Van Haaren zal Unibail-Rodamco als consultant bijstaan bij diverse projecten tot medio 2016. Hij zegt toe te zijn aan een nieuwe uitdaging, nu hij het Nederlandse bedrijfsonderdeel naar hoger niveau heeft gebracht. ‘Er staat nu een goed team. De vier Nederlandse winkelcentra laten goede resultaten zien en de grote herontwikkelingsprojecten staan in de steigers. Ik heb er het volste vertrouwen in dat mijn collega’s die tot een goed einde kunnen brengen.’

Langlopende dossiers
Van Haaren: 'De rol van managing director is anders geworden nu de organisatie is opgebouwd en er zijn binnen Unibail-Rodamco geen mogelijkheden die aansluiten bij mijn wensen. In mijn huidige functie ervaar ik te weinig uitdaging en de komende periode zal ik bepalen wat mijn volgende stap wordt. Als adviseur ben ik nog een jaar betrokken bij de grote projecten en langlopende dossiers zoals de hervorming van de huurwetgeving en de Retailagenda. Dit zijn dossiers waar ik goed in thuis ben, en het is zaak hierin geen lacunes te laten vallen.’

10 jaar bij Corio
In 2011 trad Van Haaren bij Unibail-Rodamco aan als regional managing director Benelux. Daarvoor had hij 10 jaar gewerkt bij de concurrent Corio, de laatste jaren als CEO Corio Nederland. Hij volgde in oktober 2008 Edwin Turksma op in deze functie. Daarvoor vervulde Van Haaren internationale functies bij Campina en Nedlloyd (nu DHL) en werkte en woonde hij in Zwitserland en Spanje. Ook voor Corio heeft hij in Spanje gezeten.
Van Haaren studeerde Bedrijfskunde aan Nijenrode, Bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en heeft een postdoctorale graad als Register Controller. Tevens heeft hij de MRICS titel verkregen.

Vernieuwing Amstelveen en Leidsenhage
Onder de hoede van Van Haaren werd de vernieuwing en uitbreiding van Stadshart Amstelveen en winkelcentrum Leidsenhage ter hand genomen. In 2013 zette het gemeentebestuur van Amstelveen een streep door de geplande nieuwbouw (20.000 m² retail), omdat er te weinig draagvlak was onder bewoners van naastgelegen woningen. Wel werden nieuwe winkelketens aangetrokken, retailers verplaatst en winkelpuien vernieuwd. De vernieuwing van Leidsenhage moet in 2017 zijn afgerond. Het versnipperde eigendom vormde daarbij een extra uitdaging om Unibail-Rodamco’s strategie van ‘redesign, re-tentaning en re-marketing’ waar te maken. Vorig jaar tekenden de gemeente Leidschendam-Voorburg, de mede-eigenaren en Unibail-Rodamco de noodzakelijke overeenkomsten.

Mall of Europe
Het winkelcentrum Vier Meren in Hoofddorp werd vorig jaar verkocht aan Wereldhave en een omvangrijke kantorenportefeuille aan Valad. De andere twee winkelcentra in de Nederlandse portefeuille van Unibail-Rodamco zijn Zoetermeer en Almere. In Brussel werkt de onderneming aan de nieuwe Mall of Europe, met 112.000 m² het grootste winkelcentrum van Europa.