Nieuw onderwijsgebouw Polak Building opent op campus Woudestein

De Erasmus Universiteit opent aanstaande maandag het onderwijsgebouw Polak building op campus Woudestein.

De Erasmus Universiteit opent aanstaande maandag het onderwijsgebouw Polak building op campus Woudestein.

Het nieuwe multifunctionele gebouw, ontworpen door Architectenbureau Paul de Ruiter, past in de nieuwe onderwijsstrategie van de Erasmus Universiteit, gericht op activerende, kleinschaliger educatie. Het vijf verdiepingen hoge onderwijsgebouw (8400 m² bvo) met ruim 600 moderne studieplekken heeft een flexibele structuur waarbinnen ruimte is voor een wisselprogramma. De eerste jaren worden naast studieplekken en winkels tijdelijk studenten werkplekken van de bibliotheek in Polak building ondergebracht. Op termijn moet het gebouw tevens onderdak gaan bieden aan de wetenschappelijke gemeenschap. Op deze manier kan het inspelen op de onderwijskundige ontwikkelingen van vandaag en in de toekomst.

Retail in de plint
Het ontwerp van het interieur is volledig toegespitst op de behoeften van de verschillende gebruikers. In de plint is ruimte voor retail, met onder meer een kapper, wasserette, kluizenwand, campuswinkel en een tijdelijke collegezaal. Een printservice van Canon, een Studystore en uitzendbureau Randstad maken de plint compleet. Om de grote groepen studenten vrijelijk te kunnen laten bewegen tussen de entree en hun colleges, liggen de collegezalen direct op de eerste verdieping. De studenten die zelfstandig of in kleinere groepen studeren, vinden een rustige werkomgeving op de verdiepingen daarboven. Die bereiken ze via de twee trappen die de studenten in spiraalvorm naar de hoger gelegen verdiepingen voeren.

Lamellen met luikjes
De verdiepingen worden met elkaar verbonden door een ruim, met daglicht overgoten atrium. Bijzonder is het glazen atriumdak, waar zonnecellen in het glas zijn verwerkt. Deze zonnecellen zijn in het hele atrium zichtbaar als schaduwpatronen.
Het interieur enkel uit natuurlijke en duurzame materialen in de kleuren rood, oranje en geel afgewisseld met eikenhout. Daarnaast heeft Polak Building onder andere een duurzame klimaatinstallatie, geoptimaliseerde isolatie, natuurlijke ventilatie en een minimale technische installatie. Uniek is volgens de architect de gevel, waar frisse lucht naar binnen stroomt via zelf te bedienen luikjes in de verticale lamellen. Per windrichting verschillen deze lamellen in diepte waardoor ze het glas helpen beschermen tegen direct zonlicht en zorgen ze voor schaduwwerking. Het gebouw heeft een GPR-score van 8,5.