Generali-deal: Nederlands winkelvastgoed in trek

De aankoop van de Generali-portefeuille door het Britse Tristan Capital onderstreept hoe gewild Nederlands vastgoed momenteel is bij internationale beleggers en dat winkelvastgoed weer in trek is nu de tekenen van economisch herstel toenemen. [i]Door Paul Wessels Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 8, 28 augustus 2015[/i]

De aankoop van de Generali-portefeuille door het Britse Tristan Capital onderstreept hoe gewild Nederlands vastgoed momenteel is bij internationale beleggers en dat winkelvastgoed weer in trek is nu de tekenen van economisch herstel toenemen.

Door Paul Wessels
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 8, 28 augustus 2015


Tristan Capital Partners koopt voor bijna € 212 mln de Nederlandse vastgoedportefeuille van verzekeraar Generali. Naar verluidt wordt de portefeuille gekocht door het Episo 4 fonds van Tristan Capital, een ‘value-add/opportunistic’ fonds dat eerder dit jaar zeer succesvol was bij het ophalen van geld bij institutionele beleggers. Een fors aantal binnen- en buitenlandse partijen bood op de Generali-portefeuille die sinds het begin van dit jaar op de markt was.

Geen onbekenden
In het € 1,5 mrd grote Episo 4 fonds zitten 34 institutionele beleggers. Circa de helft van het kapitaal komt uit de Verenigde Staten, een kwart uit Europa en een kwart uit Azië-Pacific. Het is de eerste deal van Tristan Capital in Nederland, maar het is geen onbekende markt voor ceo Ric Lewis en zijn team. Zij waren eerder in Nederland actief toen ze werkten voor fondsenmanager Curzon, die werd overgenomen door AEW Europe. Oud-topman van AEW Christian Delaire is nu overigens de baas van Generali Real Estate, dus verkoper en koper zijn geen onbekenden voor elkaar.

De helft winkels
De portefeuille die Tristan Capital nu koopt in Nederland bestaat voor circa 48% uit winkels of objecten waarin retail de boventoon voert. Een derde bestaat uit kantoren en 19% uit woningen. De portefeuille is voor 80% gesitueerd in de Randstad, met als belangrijkste steden Amsterdam, Almere, Utrecht en Haarlem. In die laatste stad kocht Generali in 2011 winkelcentrum Raaks, net ontwikkeld door MAB voor een kleine € 16,4 mln. Raaks omvat 12.500 m² winkels, horecavoorzieningen en een Pathé-bioscoop met acht ondergrondse zalen.

Hoogste omzetcijfers sinds 2008
De overname komt op een moment dat het weer wat beter gaat met de Nederlandse detailhandel, na jaren van mineur. De detailhandel boekte volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in de maand juni de hoogste omzetcijfers sinds juli 2008. In juni heeft de consument 4,7% meer uitgegeven dan in juni 2014. De omzet via internet is liefst 28,1% gestegen.

Herstel
Interessant is dat Tristan Capital recent een voorkeur heeft gekregen voor retail, waarbij objecten zijn overgenomen in regionale steden in het Verenigd Koninkrijk en in continentaal Europa. Ceo Ric Lewis zei vorig jaar in een interview met PropertyEU, zusterpublicatie van PropertyNL, dat wanneer een economie problematisch is, het eerste segment in het vastgoed dat herstel zal laten zien juist winkelvastgoed is. ‘Consumenten gaan weer uitgeven en winkelvastgoed profiteert daarvan in algemene zin. Institutionele beleggers zien dat investeren in winkelvastgoed een manier is om te profiteren van dat economische herstel.'