Elseviergebouw getransformeerd tot studentenwoningen

Het voormalige kantoorgebouw van Elsevier in Amsterdam West is getransformeerd tot 285 studentenwoningen met voorzieningen op de begane grond.

Het voormalige kantoorgebouw van Elsevier in Amsterdam West is getransformeerd tot 285 studentenwoningen met voorzieningen op de begane grond.

Het Elseviergebouw ligt in stadsdeel Bos en Lommer en staat dicht tegen de A10 aan. Het complex werd gebouwd in de periode 1962-1964 naar een ontwerp van Dudok. Het bevat een oppervlakte van circa 12.000 m² met omringende parkeergelegenheden. Het gebouw telt 12 verdiepingen en een fors souterrain.

In opdracht van Duwo studentenhuisvesting heeft woningstichting Rochdale het geschikt gemaakt voor studenten en ondernemers. Het ontwerp is van Knevel Architecten. Op de begane grond is een bedrijfsruimte, in de overige lagen inclusief het dak zijn 285 studenteneenheden gerealiseerd. Rochdale is in gesprek met een ondernemer over het gebruik van bedrijfsruimte op de begane grond.

Ook vanuit de gemeente en het stadsdeel West is er van alles aan gedaan om het project mogelijk te maken. Zo hanteert de gemeente een gunstig erfpacht-regime, het stadsdeel zorgde voor een wijziging van het bestemmingsplan. Sinds de start van de samenwerking tussen Rochdale en Duwo in 2004 zijn ruim 2500 studenteneenheden in Amsterdam gerealiseerd.

Elsevier had het kantoor langs de ringweg A10 tot 2004 in gebruik. In 2006 wilde de Amsterdamse belegger Vondel Vastgoed het kantoorgebouw ook al herontwikkelen tot een studentencomplex. Vondel kocht het pand van Uni-Invest, het latere Merin. In 2007 nam Rochdale samen met Stadgenoot het pand over en in 2009 werd Rochdale volledig eigenaar.