Burgemeester Van Aartsen: 'De Passage is een icoon voor de stad'

De Passage in Den Haag - voorheen de Nieuwe Haagse Passage - is donderdag door burgemeester Van Aartsen officieel geopend.

De Passage in Den Haag - voorheen de Nieuwe Haagse Passage - is donderdag door burgemeester Van Aartsen officieel geopend.

Burgemeester Van Aartsen prijst de ontwikkelaars dat ze hebben geïnvesteerd in een neergaande markt. Hij spreekt van 'een icoon voor de stad'. 'Ik ben ervan overtuigd dat de bewoners en bezoekers van de onze stad De Passage in hun hart zullen sluiten.'

Het hotel- en winkelcomplex vormt een nieuwe verbinding tussen de Grote Marktstraat en de Spuistraat en omvat 10.500 m² retail en een Accor Suite-hotel met 118 kamers. Het project vergde een investering van circa € 125 mln. Op twee units na zijn alle winkels verhuurd (93%). Onder andere zijn er te vinden een Starbucks, de Duitse modeketen Kult (nieuw in Nederland), Mango, The Sting, Miss Etam, Intertoys en parfumerie Douglas. Uit de markt is vernomen dat gestreefd wordt naar een gemiddelde huur € 1100 tot € 1200 per vierkante meter per jaar.

De overdekte winkelstraat ligt in het verlengde van de monumentale Haagse Passage. Beide zijn eigendom van ASR Vastgoed Vermogensbeheer. De nieuwbouw is ontwikkeld door een combinatie van Multi Vastgoed en AM Real Estate Development en ontworpen door de in New York woonachtige architect Bernard Tschumi. De aannemer is JP van Eesteren (TBI).

Dure oplossing
De eigenaar heeft voor de promotie van beide retailcomplexen een website in het leven geroepen: depassage.nl. Ceo Dick Gort benadrukt dat voor ASR het investeren voor de lange termijn essentieel is. 'Bij de aankoop van het oude pand van Marks & Spencer hebben we gekeken hoe we de kwaliteit van de binnenstad konden verbeteren. Een nieuwe straat aanleggen is op zich een dure oplossing, omdat er minder verhuurbare meters zijn. Maar deze structurele ingreep is van grote betekenis voor de stad.'

De Passage maakt deel uit van een masterplan uit 1997, waar ook de projecten Spuimarkt (1997) en Rabbijn Maarsenplein (1996) uit zijn voortgekomen. De ontwikkelaars AM, Multi en ING RED besloten indertijd de krachten te bundelen en de projecten als gezamenlijk te realiseren. Ze spraken af dat iedereen verantwoordelijk werd voor de uitvoering van één project. Multi nam het voortouw bij de ontwikkeling van de Nieuwe Haagse Passage (nu omgedoopt tot De Passage). Later stapte ING RED uit de ontwikkelingscombinatie, zodat alleen Multi en AM overbleven.

Schuiven
Volgens Arno Ruigrok, associate director van Multi Development, heeft de gefaseerde uitvoering het schuiven met winkels mogelijk gemaakt. 'De crisis heeft gelukkig niet veel effect gehad op de projecten. Dit project heeft meer betekenis dan andere winkelprojecten, omdat het verder gaat dan toevoegen van vierkante meters. De doorstroming in het kernwinkelgebied verbetert en De Passage is een zegen voor de bestaande Haagse Passage.'
Ruigrok constateert dat de bezoekersaantallen van grote aantrekkelijke winkelsteden blijven groeien. 'Nieuwe winkelketens willen zich vestigen en bestaande winkels verplaatsen zich. Dus het is nodig om nieuwe winkels te bouwen en bestaande panden te herontwikkelen.'

Delftsblauw
De architect Tschumi heeft met zijn ontwerp met de ovalen ramen en Delftsblauw motief een verbinding willen leggen tussen de 19ste en 21ste eeuw. 'Het gaat om het versterken van stedelijkheid. De bewegingen van het winkelend publiek zijn belangrijker dan de gebouwen zelf. Met dit project hadden we de kans om de Haagse Passage weer betekenis te geven.' De winkelgevels staan in lichte hoeken op elkaar, zodat de winkels zich beter kunnen presenteren en het geheel een wat vriendelijker aanblik krijgt, aldus Tschumi.

De nieuwbouw is op de plek gekomen van waar vroeger Grand Bazar La Paix stond. De oude gevel van dit in 1906 gebouwde warenhuis is in ere hersteld naar ontwerp van architenbureau Rappange.