Marktconsultatie voor Koepelgevangenis Haarlem

Het Rijksvastgoedbedrijf organiseert een openbare marktconsultatie voorafgaand aan de verkoop van de Koepelgevangenis in Haarlem.

Het Rijksvastgoedbedrijf organiseert een openbare marktconsultatie voorafgaand aan de verkoop van de Koepelgevangenis in Haarlem.

Het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Haarlem zijn op zoek zijn naar partijen die in staat de voormalige gevangenis te herontwikkelen. Het rijksmonument doet nu tijdelijk dienst als noodopvang voor vluchtelingen, maar het blijft de bedoeling om het complex binnen 1 tot 1,5 jaar te verkopen.
Tot 27 november kan men reageren op de ambities van het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente en op het verkoopproces. Marktpartijen krijgen zo ook invloed op de herontwikkelingsmogelijkheden van de koepelgevangenis. In deze marktconsultatie wordt ook onderzocht of en eventueel onder welke voorwaarden marktpartijen bereidt zijn om tot verwerving over te gaan. Het formele verkoopproces start in het voorjaar van 2016.

Rijksmonument
Het gevangeniscomplex aan de Harmenjansweg is deels een Rijksmonument en heeft een bruto vloeroppervlak van 20.480 m² en een terreinoppervlak van 1,7 ha.
In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw heeft op het binnenterrein van de koepelgevangenis een omvangrijke uitbreiding (circa 8000 m² bvo) plaats gevonden. Deze doet dienst als onderkomen voor onder meer werkruimtes en bibliotheek.

Het complex bestaat uit drie delen: de Koepel (ca. 8.000m² bvo), Huis van Bewaring “de Vest’ (4000 m² bvo) en de nieuwbouw (8000 m² bvo). De gevangeniskoepel is nagenoeg vrijstaand en vormt de kern van het complex, alle andere gebouwen zijn eromheen geschakeld.
Het complex is gelegen op de grens van het centrum en Haarlem-Oost in het Scheepmakerskwartier en is volgens het Rijksvastgoedbedrijf uitstekend bereikbaar. Het Centraal Station ligt op nog geen tien minuten lopen.

Marktconsultatie
Deelname aan de marktconsultatie is geheel vrijblijvend en geeft partijen geen recht of positie ten aanzien van het verkoopproces. Partijen die deelnemen aan de marktconsultatie krijgen geen onkostenvergoeding. Het al dan niet deelnemen aan de marktconsultatie heeft geen gevolgen voor een eventuele deelname aan het vervolg van het verkoopproces.
Na afloop van de consultatieronde zal de verkregen input worden verwerkt en in hoofdlijnen, geanonimiseerd, ter beschikking worden gesteld aan alle deelnemers van de marktconsultatie, waarbij vertrouwelijk om zal worden gegaan met concurrentiegevoelige informatie.

Rollen eigenaar en gemeente
Het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Haarlem hebben in een samenwerkingsovereenkomst, die in oktober 2014 is gesloten, afspraken gemaakt over het verkoopproces van de koepelgevangenis in Haarlem. Beide partijen zijn bereid inzichten uit de marktconsultatie over het verkoopproces mee te nemen in het vervolgproces.

Naast de verkoop van de koepelgevangenis in Haarlem verkoopt het Rijksvastgoedbedrijf ook de koepelgevangenissen in Arnhem en Breda. Het Rijk wenst de koepelcomplexen te verkopen en zal niet participeren in het herontwikkelingsproces.