Voormalig fabrieksterrein Amersfoort verandert langzaam van kleur

De gemeenteraad van Amersfoort heeft het ambitiedocument voor De Nieuwe Stad vastgesteld. Daarin staan de ambities voor de herontwikkeling van het voormalig fabrieksterrein Oliemolenkwartier.

De gemeenteraad van Amersfoort heeft het ambitiedocument voor De Nieuwe Stad vastgesteld. Daarin staan de ambities voor de herontwikkeling van het voormalig fabrieksterrein Oliemolenkwartier.

Het Ambitiedocument geeft een richting aan de ruimtelijke, economische en culturele ontwikkeling van het gebied, als uitbreiding van het stadscentrum van Amersfoort. Het document vormt het kader waarbinnen het gebied zich geleidelijk kan ontwikkelen. Het Oliemolenkwartier grenst aan het recent gerealiseerde Eemplein met onder andere winkels, horeca, bibliotheek, bioscoop en culturele functies. Dit is ontwikkeld door Multi Vastgoed en de gemeente Amersfoort.

Voor het Oliemolenkwartier is geen vastomlijnd eindbeeld. Als onderdeel van de stapsgewijze ontwikkelstrategie worden pilots ingezet. Op deze wijze krijgt het gebied langzaam vorm. In het gebied zijn nu zo’n 70 innovatieve en betrokken bedrijven gevestigd.
Met een breed scala aan initiatieven krijgt het voormalige industrieterrein langzaam kleur. De transformatie van het gebied startte met de herontwikkeling van de voormalige zeepfabriek Rohm & Haas (door Boei) en de bouw van de Hogeschool. Vervolgens zorgde de ontwikkeling van de voormalige Prodentfabriek door Schipper Bos ervoor dat er een nieuw type ondernemer en gebruiker werd aangetrokken. Dit industriële monument uit 1936 biedt ruimte aan evenementen en een dansworkshop. Tijdelijke initiatieven zoals Zandvoort aan de Eem en de studentenhuisvesting zorgen voor de nodige diversiteit. Parallel aan het opstellen van dit Ambitiedocument vinden in het Oliemolenkwartier een toenemend aantal activiteiten plaats, zowel lokaal als landelijk.

De maximale hoogte van de bouwing varieert van 15 tot 30 meter. De breedte van de hoofdroute is vastgesteld op minimaal 8 meter en de minimale maat van een steeg is 4 meter breed. Ook de maat van het nieuwe Oliemolenhof relateert aan de dimensies van pleinen in de historische
binnenstad. Hierdoor zal De Nieuwe Stad zich op natuurlijke wijze kunnen mengen in het bestaande stedelijk weefsel van het stadshart.