LOVGM: gemeenten moeten vastgoed beter managen

Bij veel gemeenten wordt de vastgoedportefeuille onvoldoende professioneel gemanaged. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse onderzoek van het LOVGM (Landelijk Onderzoek naar Gemeentelijk Vastgoedmanagement).

Bij veel gemeenten wordt de vastgoedportefeuille onvoldoende professioneel gemanaged. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse onderzoek van het LOVGM (Landelijk Onderzoek naar Gemeentelijk Vastgoedmanagement).

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het Instituut Vastgoedmanagement (Instituut VGM) en SBRCURnet, het kennisinstituut voor bouw en vastgoed. Met 129 deelnemende gemeenten in 2014 is het LOVGM het grootste onderzoek in Nederland naar vastgoed bij gemeenten.
Zij geven zichzelf een onvoldoende cijfer wat professioneel vastgoedmanagement betreft. Naast de gebrekkige basisinformatie - de helft heeft geen centrale basisadministratie - ontbreekt het bij meer dan de helft (56%) van de gemeenten ook aan de kaders of vastgoedbeleid. Bij 65% van de gemeenten is voor vastgoed een centrale dienst aanwezig en driekwart heeft een wethouder die verantwoordelijk is voor het gemeentelijke vastgoed.

Ten opzichte van het vorige onderzoek in 2012 is volgens de onderzoekers (Patrick de Kort en Walter Rozendaal) weinig verbeterd. Sommige gemeenten zijn de achterstand op vastgoedterrein aan het inlopen, maar rooskleurig is het beeld nog steeds niet. 'Geen enkele gemeente heeft de zaken zodanig op orde, dat het eigen vastgoed maximaal effectief en efficiënt kan worden ingezet om bij te dragen aan het bereiken van de organisatiedoelen.'

Er wordt nog steeds vooral op gebouwniveau gewerkt (aandacht voor onderhoud en technisch beheer) en bijna niet op portefeuilleniveau (financiën, contract- en accountmanagement). Het ontbreekt bij veel gemeenten nog aan goede basisadministraties en daardoor ook aan cruciale managementinformatie. Van de deelnemers zegt 59% over vastgoedmanagement te beschikken. Slechts een derde van de respondenten heeft vastgoedprocessen omschreven en procedures vastgelegd.

Volgens het LOVGM-onderzoek hebben gemeenten voor € 30 mrd tot € 40 mrd aan maatschappelijk vastgoed in bezit. Ze bezitten scholen, buurthuizen, sportterreinen, gemeentehuizen en nog heel veel meer vastgoed. Voor een middelgrote gemeente gaat het al gauw over meer dan € 100 mln aan woz-waarde en meer dan 10.000 m² aan gebouwen. Grofweg de helft van de vastgoedvoorraad is gebouwd tussen 1960 en 1990 en is de eerstkomende jaren toe aan vernieuwing of vervanging.

Het onderzoek wordt dinsdag 28 oktober gepresenteerd tijdens de Gemeentelijk Vastgoed Dag in Breukelen (Nyenrode Business Universiteit).