VGM/NVM: ‘Aanbod middensegment moet groter’

Als er meer aanbod in het middensegment komt, wordt de doorstroming van de sociale huursector naar het middensegment vergroot.

Als er meer aanbod in het middensegment komt, wordt de doorstroming van de sociale huursector naar het middensegment vergroot.

Er is momenteel te weinig aanbod in het middensegment in de huursector, omdat er decennia lang nauwelijks is geïnvesteerd. Als er meer aanbod in het middensegment komt, wordt de doorstroming van de sociale huursector naar het middensegment vergroot. Hierdoor wordt de druk op de sociale huursector verminderd. Ook moet de transparantie van de huurwoningmarkt worden vergroot.

Dit stellen VGM NL, de brancheorganisatie van de vastgoedmanagers, en de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Zij presenteerden gezamenlijk huurmarktcijfers over Q2 2015. Sinds 2014 registreren VGM NL en de NVM samen de transactiedata van huurwoningen om zo de transparantie rond het huuraanbod en de huurtransacties te vergroten

In tegenstelling tot de koopwoningmarkt zijn het huuraanbod, de huurtransacties en huurbemiddeling intransparant. Mede hierdoor functioneert de huurmarkt niet optimaal en blijft huren onterecht een secundair woonproduct, zo meent Jean-Paul Rouwette, bestuurslid van VGM NL. ‘Over de koopwoningmarkt bestaan al diverse rapportages, zoals de cijfers van de NVM en het Kadaster’, stelt Rouwette. ‘Het is dus een heel transparante markt. Consumenten, marktpartijen en makelaars, maar ook de overheid, weten waar ze aan toe zijn. Het is eigenlijk raar dat een dergelijke transparantie op de huurmarkt ontbreekt.’

Er zijn 3,2 mln huurwoningen in ons land en daarvan hebben corporaties er 2,3 mln in hun bezit. De totale portefeuille van het marktsegment waarin NVM-makelaars en de vastgoedmanagers van VGM NL actief zijn bedraagt naar schatting zo’n 910.000 woningen, 28% van de totale huurmarkt. Uitgaande van een gemiddelde mutatiegraad van 10% levert dit 91.000 verhuisbewegingen per jaar op. NVM en VGM NL vertegenwoordigen samen circa 44% van deze markt.

Tussen wal en schip
‘Er zijn ook veel makelaars van de NVM actief in de huursector. Er moet daar voldoende aanbod in zijn, maar er wordt helaas te weinig geïnvesteerd in het middensegment huur’, zegt Ger Hukker, voorzitter van de NVM. ‘Je kunt je afvragen of niet verstandiger zou zijn om gezien de betaalbaarheid en het passend toewijzen de liberalisatiegrens (€ 710,68) te verlagen naar de zogeheten aftoppingsgrens.’ Die ligt nu op € 618,24 voor huishoudens die uit drie of meer mensen bestaan. Met een dergelijke verlaging wordt het middensegment (tot € 1000 huur) op de huurwoningmarkt vergroot. Voor huurpanden tot € 1000 kun je in de populaire centra van de grote steden nauwelijks terecht. Wil je daar huren in het middensegment, dan ben je al snel aangewezen op woningen aan de randen van deze steden.’

Ook uit een pas verschenen rapport van de Amsterdam School of Real Estate (ASRE) blijkt de nijpende positie van de middeninkomens. Volgens de onderzoekers Johan Conijn en Frans Schilder van de ASRE ontbreekt op de Nederlandse huurmarkt een betaalbaar en toegankelijk middensegment. Dit hindert het functioneren van de woningmarkt. Als meer huishoudens in het middensegment een kans wordt geboden hun woonwensen te realiseren, zou dat het functioneren van de woningmarkt verbeteren. Het zou een cruciale verbinding kunnen vormen tussen de koopsector en de gereguleerde huursector.