Vraag van 15 mln m² aan logistieke panden voor e-commerce

De groei van e-commerce zal de komende 5 jaar resulteren in een vraag naar 15 mln m² nieuwe logistieke ruimte. Nederland, en dan met name Noord-Brabant en de Randstad zullen daarvan meeprofiteren.

De groei van e-commerce zal de komende 5 jaar resulteren in een vraag naar 15 mln m² nieuwe logistieke ruimte. Nederland, en dan met name Noord-Brabant en de Randstad zullen daarvan meeprofiteren.

Elke € 1 mrd aan toename in de online-verkopen heeft een vraag naar ongeveer 77.000 m² logistieke ruimte tot gevolg in heel Europa. Gegeven de verwachting dat verwacht wordt dat in Europa de komende vijf jaar e-commerce met € 200 mrd zal groeien, zal in Europa 15 mln m² aan e-commerce gerelateerde logistieke ruimte nodig zijn.

Dat blijkt uit een onderzoek dat Prologis heeft gedaan op basis van cijfers uit verschillende bronnen. De meeste van die vraag naar logistieke ruimte zal vallen in de top-3 e-commerce landen Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk.

Nederland op 6e plaats
Volgens de Nederlandse topman van Prologis, Bram Verhoeven, zal Nederland echter ook profiteren van de groei: 'In de afgelopen 3 jaar stond Nederland op de zesde plaats in de ranking van de vraag naar distributiecentra vanuit de e-commerce sector. De totale directe vraag in de afgelopen drie jaar was circa 175.000 m² waarvan de Wehkamp nieuwbouwontwikkeling de grootste transactie was. Vergeleken met andere Europese markten zien we in Nederland een sterke vertegenwoordiging van origine Nederlandse retailers zoals Coolblue.'

Dirk Sosef, director Research & Strategy van Prologis: 'Vraag vanuit de e-commerce sector is op te delen in drie onderdelen: directe vraag (pure play online retailers en vraag naar dedicated e-fulfilment facilities), vraag vanuit 3PL (logistieke partijen die voor retailers optreden) en ominchannel. Ons onderzoek is, vanwege beperkte transparantie, toegespitst op de eerste twee categorieën, directe vraag en 3PLs.'

Randstad en Noord-Brabant
Het onderzoek toont aan dat de belangrijkste eisen die aan e-commerce gedreven logistiek panden gesteld worden nabijheid van klant, personeel en postsorteercentra zijn. Er zijn zowel regionale e-fulfilment faciliteiten nodig als logistieke ruimten die de 'last-mile delivery' faciliteren.

Verhoeven: 'Op basis van deze eisen zijn in Nederland de meest gevraagde locaties gelegen in Noord-Brabant en de Randstad. Noord-Brabant is centraal gelegen in de Benelux en de Randstad in directe nabijheid van consument.

Sosef: 'Dit is ook in de transacties terug te zien. Locaties als Tilburg-Waalwijk en Utrecht absorbeerden de afgelopen drie jaar ook de meeste vraag.'

Klein en groot
De faciliteiten die het laatste stukje van de bezorging voor hun rekening nemen zijn veel kleinschaliger dan de regionale centra. De centra dichtbij de steden zijn meestal niet groter dan 10.000 m². De vraag hiernaar kan voor een deel opvangen worden in bestaande panden.

De regionale centra zijn veel groter en de vraag concentreert zich meestal in nieuwe, up-to-date logistieke panden met de juiste infrastructuur eromheen. Maar ook moeten er genoeg mensen in de buurt wonen om personeel te kunnen werven.

Hoewel Prologis wereldwijd op alle markten actief is, bedient deze investeerder in logistiek vastgoed in de Benelux voornamelijk de regionale e-commerce partijen. Verhoeven: 'Dat zijn bijvoorbeeld het snelgroeiende Coolblue maar ook fulfilmentspelers als Docdata die klanten als Bol.com bedient. Internationaal werkt Prologis voor voor e-commercespelers als Amazon, Best Buy, Rakuten en AO.'