Verbouw Leidsenhage laat winkelleegstand regio tot maximaal 7,6% stijgen

De winkelleegstand in de regio Haaglanden kan door de herontwikkeling en uitbreiding van winkelcentrum Leidsenhage met maximaal 12.750 m² oplopen, van 7% naar 7,6% leegstaande winkelmeters.

De winkelleegstand in de regio Haaglanden kan door de herontwikkeling en uitbreiding van winkelcentrum Leidsenhage met maximaal 12.750 m² oplopen, van 7% naar 7,6% leegstaande winkelmeters.

Dat blijkt uit onderzoek van Bureau Stedelijke Planning in opdracht van Unibail-Rodamco, de grootste eigenaar van Leidsenhage. Het maximum van 12.750 m² extra leegstand beschouwt het onderzoeksbureau als het 'worst case scenario'. In een gematigde variant loopt de winkelleegstand in de regio op met 6350 m².

Uitgesmeerd
In Den Haag treden volgens het rapport de grootste absolute effecten op. Maar door de omvang van de stad valt het mee: 'Daar de effecten worden uitgesmeerd over een groot gebied en een groot aantal aankoopplaatsen zijn ze in relatieve zin beperkt. Daar de Haagse binnenstad zich de komende jaren nog aanzienlijk zal versterken en de bevolking groeit, verwateren de effecten.'
Wassenaar en Voorschoten worden relatief het zwaarst worden getroffen, maar omdat dit kleine winkelkernen zijn, gaat het om weinig winkelmeters (circa 250 m² in het worst case scenario).

Het percentage leegstaande winkelmeters in Den Haag ligt momenteel op circa 9,7%, hoger dan het landelijk gemiddelde van 7,3%. Sinds 2008 is het aantal leegstaande panden opgelopen, van 75.000 tot 100.000 m² vvo. Op 1 januari 2014 telt de gemeente Den Haag 573 leegstaande panden. Twee derde staat langer dan een jaar leeg.

Voortouw
Unibail-Rodamco neemt het voortouw bij de integrale herontwikkeling van Leidsenhage en wil de in totaal 60 verschillende eigenaren daarbij meekregen in de ambitieuze plannen. Het winkeloppervlakte wordt uitgebreid van 75.500 naar 100.500 m² (inclusief horeca en dergelijke). Tegelijk wordt 29.500 m² aan grotendeels leegstaande kantoren uit de markt gehaald. Het aantal parkeerplaatsen wordt met 1000 uitgebreid tot 4000. Er wordt een winkelcircuit gecreëerd en het centrum wordt volledig overkapt en afsluitbaar gemaakt, met een nieuwe 'look and feel.' Ook de buitengevels worden aantrekkelijker.

Geen onaanvaardbare aantasting
Als Leidsenhage volgens plan verbouwd wordt, is niet uit te sluiten dat in de regio winkels zullen uitvallen. Maar dit zullen vooral nu al matig functionerende winkels op kwetsbare locaties zijn, buiten de winkelgebieden. Van sterk oplopende leegstand in bestaande winkelgebieden en 'onaanvaardbare aantasting van het woon- en leefklimaat en ondernemersklimaat' zal geen sprake zijn, aldus Bureau Stedelijke Planning. De onderzoekers stellen dat niets doen voor Leidsenhage weinig aanlokkelijk is, omdat het winkelcentrum dan onbedoeld een concurrent wordt van meer lokaal verzorgende centra.