Valad Europe sluit joint venture van € 500 mln met anonieme investeerder

Valad Europe heeft een nieuw joint venture gesloten met een niet nader genoemde investeerder om te investeren in Nederlands vastgoed.

Valad Europe heeft een nieuw joint venture gesloten met een niet nader genoemde investeerder om te investeren in Nederlands vastgoed.

De eerste aankoop betreft de kantorenportefeuille van Unibail-Rodamco, die voor de kerst al uitlekte. De Valad Netherlands Diversified Partnership (VNDP) beoogt in totaal € 500 mln te beleggen in vastgoed.
De UNO-portefeuille van Unibail-Rodamco ter waarde van € 140 mln betreft 6 gebouwen met in totaal circa 53.000 m² kantoorruimte en circa 6000 m² winkelruimte.

Voor de opbouw van VNDP-portefeuille is € 200 mln aan eigen vermogen beschikbaar. De leverage bedraagt 60–70%. Financiering voor VNDP zal gezocht worden uit een pool van financiers waarmee Valad Europe al een bestaande relatie heeft, zoals met ING, dat voor UNO de financiering leverde.
VNDP zal investeren in sectoren: kantoren, bedrijfsverzamelgebouwen en 'out-of-town retail' met een goede kwaliteit gesitueerd op aantrekkelijke locaties. Dat kan zowel om single assets als om portefeuilles gaan, voornamelijk variërend in omvang van € 10 mln tot € 100 mln.

'De verwerving van de UNO-portefeuille is een goed voorbeeld van wat wij met VNDP voor ogen hebben', verklaart Mark McLaughlin, hoofd van Valad Benelux. 'Ons Nederlandse team is actief op zoek naar aantrekkelijke beleggingen; aanbiedingen die voldoen aan de beleggingscriteria van VNDP. Het gaat om objecten waaraan we dankzij onze asset management strategie waarde kunnen toevoegen en waarmee we op de middellange termijn een aantrekkelijk rendement kunnen realiseren.'

De lancering van VNDP volgt enkele maanden na de aankondiging van een soortgelijk fonds dat zich richt op de verwerving van winkelvastgoed in Centraal-Europa. Drie jaar na van de beurs gehaald te zijn heeft Valad Europe door de introductie van nieuwe fondsen, het verkrijgen van mandaten, uitbreiding van bestaande fondsen en investeringsruimte een sterke groei doorgemaakt. De portefeuille heeft nu een omvang van € 5,6 mrd (430 objecten – 4,3 mln m²). In de Benelux heeft het bedrijf 60 objecten in beheer, zowel kantoren als bedrijfspanden. Het beheerd vermogen bedraagt € 300 mln.
De investment capaciteit voor acquisities in Nederland, Centraal-Europa, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk bedraagt circa € 1,8 mrd.