Jaap Tonckens, Unibail-Rodamco: 'Nederland blijft achter'

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers heeft Unibail-Rodamco de winstverwachtingen over 2015 naar boven bijgesteld. Dit ondanks de prestaties in Nederland, want hier daalden de huurinkomsten met 2,3%.

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers heeft Unibail-Rodamco de winstverwachtingen over 2015 naar boven bijgesteld. Dit ondanks de prestaties in Nederland, want hier daalden de huurinkomsten met 2,3%.

CFO Jaap Tonckens zei in een conference call over de cijfers dat in alle landen huurgroei werd gerealiseerd, behalve in Nederland.

Tonckens: 'In Nederland hebben we last van moeilijke economische omstandigheden. De kwaliteit van de winkelcentra die we hier in portefeuille hebben, is niet dezelfde als de rest van onze portfolio.' In de andere landen kan Unibail-Rodamco met zijn grootschalige winkelcentra meer zelf de markt bepalen, maar in Nederland bestaan zulke grootschalige winkelcentra niet.

Vertrek Albert Heijn
Tonckens illustreerde de moeilijke omstandigheden met een voorbeeld van Albert Heijn: 'In Almere heeft Albert Heijn de huur opgezegd van Albert Heijn XL. We hebben er wel een andere retailer voor in de plaats gezet, maar die betaalt minder huur.'
Tonckens zei dat de Nederlandse winkelcentra van Unibail-Rodamco te kampen hebben met de nodige faillissementen van retailers.

Unibail-Rodamco is bezig met een upgrade en waar mogelijk uitbreiding van de winkelcentra die het in Nederland heeft. De centra in Almere en Amstelveen staan op het programma, maar realisatie daarvan botst met lokale belangen. De uitbreiding van Leidsenhage staat ook op het programma en moet in 2017 opgeleverd worden.

'Van Haaren goede manager'
Tonckens weigerde in te gaan op de suggestie dat het vertrek van John van Haaren als ceo Benelux iets met de tegenvallende resultaten van doen heeft gehad. Tonckens: 'John van Haaren was een goede manager met goede initiatieven en hij heeft een goed team neergezet. Hij was een goede manager voor de organisatie die er stond toen hij aantrad.' Van Haaren trad aan in 2011, in maart dit jaar werd Otto Ambagtsheer benoemd als zijn vervanger.

Nederland maakt 5,4% uit van de totale winkelportefeuille van Unibail-Rodamco. Op zijn beurt is het retaildeel van de portefeuille 79% van het geheel van Unibail-Rodamco.

Spanje outpreformer
In de andere landen hebben de omzetten van de retailers die bij Unibail-Rodamco huren de nationale indices ruim verslagen, zegt Tonckens. 'Vooral Spanje deed het goed. De like-for-like huurinkomsten stegen in Spanje met 12,3%, in Centraal Europa met 5,6%, in Scandinavië met 5,4%, Oostenrijk met 4% en Frankrijk met 2,1%.

De gemiddelde netto huurinkomsten stegen met 5,3% wat resulteerde in de toename van de winst per aandeel van 8,4% in het eerste halfjaar. Unibail-Rodamco verwacht dat die winst in 2015 zal resulteren in een winst per aandeel van € 10,25 tot € 10,45 (eerdere verwachting: € 10,15 tot 10,35).

Unibail-Rodamco heeft nog nooit tegen zulke lage kosten kunnen lenen: de kosten bedragen 2,3%, de gemiddelde looptijd van de leningen is verlengd naar 6,4 jaar.