Patrizia koopt voor € 340 mln van particuliere belegger

Patrizia Immobilien heeft voor € 340 mln een portefeuille gekocht met in totaal 145 winkelpanden, woningcomplexen en kantoorpanden in Nederland. De verkoper is DBN Groep.

Patrizia Immobilien heeft voor € 340 mln een portefeuille gekocht met in totaal 145 winkelpanden, woningcomplexen en kantoorpanden in Nederland. De verkoper is DBN Groep.

Patrizia Netherlands heeft de aankoop gedaan namens enkele institutionele beleggers en heeft een speciaal fonds opgericht: Patrizia Dutch High Street Retail Fund 1. DBN Groep is het vehikel van een particuliere belegger.

Het gros van de portefeuille betreft winkelpanden (107), onder andere op toplocaties als de Kalverstraat in Amsterdam, Spuistraat in Den Haag, Grote Houtstraat in Haarlem en Demer in Eindhoven. Ook heeft Patrizia winkels gekocht in Breda (Eindstraat) en Arnhem (Ketelstraat). Verder maken 35 woningen en 3 kantoorvilla's deel uit van de deal.

Ongeveer tweederde van de winkels bevinden zich volgens Patrizia in de top 20 retail locaties in Nederland. Onder de huurders zijn bekende internationale ketens als H&M, Zara, C&A, Adidas, Vero Moda, Foot Locker en Apple. Maar landelijke ketens en lokale winkeliers zijn ook huurder.

De betrokken makelaars bij deze transactie zijn Kokelenberg & Ouwehand Vastgoed Adviseurs en IVN Inter Vastgoed Nederland.

'Deze off market transactie laat zien dat we dankzij onze Europese structuur aantrekkelijke investeringskansen kunnen opsporen voor onze klanten, ook als het vastgoed officieel niet aan de markt is', aldus Wolfgang Egger, CEO of Patrizia Immobilien.
De traditionele stadscentra en de grote winkelstraten zijn volgens Patrizia nog steeds de belangrijkste retail locaties in Nederland, vooral dankzij de strikte regelgeving. Daarom beschouwt zij de verworven winkelpanden als een zeer veilige investering. 'Deze panden houden hun waarde, hoe het online winkelen zich ook ontwikkelt', zegt Peter Helfrich, managing director of Patrizia Netherlands. 'De retailmarkt is snel aan het veranderen, wat ook blijkt uit de groeiende vraag naar winkels op toplocaties. Dat maakt de aangekochte panden waardevast.'

De aankoop past in de strategie van Patrizia om een duurzame vastgoedportefeuille voor de lange termijn op te bouwen in Nederland. Vorig jaar nam de belegger 5500 woningen over van Vestia, de grootste beleggingstransactie in de Nederlandse markt. Recent bereikte Patrizia overeenstemming met Heijmans om turnkey 600 nieuwbouwwoningen af te nemen bij het Haga Ziekenhuis aan de Leyweg in Den Haag. In het voorjaar sloot ze een overeenkomst met de gemeente Den Haag om per jaar in 150 tot 200 nieuwe huurwoningen te investeren.