Buck: Binnen vijf jaar megamall in Nederland

AMSTERDAM - Over vijf jaar zal er in Nederland een megamall van zo'n 150.000 m[sup]2[/sup] staan, zo is de verwachting van René Buck van Buck Consultants. Hoewel partijen als de overheid en het MKB zich zorgen maken over de gevolgen van zo'n ontwikkeling voor de binnenstad, denkt Buck dat een megamall onvermijdelijk is omdat de consument het wil. Retailers en ontwikkelaars zullen daar op in gaan spelen. Dit zei Buck tijdens het PropertyNL Expertisepanel op de Provada.

AMSTERDAM - Over vijf jaar zal er in Nederland een megamall van zo'n 150.000 m2 staan, zo is de verwachting van René Buck van Buck Consultants. Hoewel partijen als de overheid en het MKB zich zorgen maken over de gevolgen van zo'n ontwikkeling voor de binnenstad, denkt Buck dat een megamall onvermijdelijk is omdat de consument het wil. Retailers en ontwikkelaars zullen daar op in gaan spelen. Dit zei Buck tijdens het PropertyNL Expertisepanel op de Provada.

Wel denkt Buck dat een megamall alleen kans heeft als het iets nieuws toevoegt ten opzichte van de binnenstad en grootschalige detailhandelsvestigingen. Met name de combinatie met leisure en entertainment zal belangrijk zijn. Voorbeelden in het buitenland zijn goed als referentieproject, maar uiteindelijk zal een dergelijke ontwikkeling een Nederlandse maat moeten hebben.
Hoewel Buck erkent dat een megamall altijd gevolgen zal hebben voor de binnenstad, vindt hij ook dat er ruimte moet zijn voor vrij ondernemerschap. 'Alleen dan zal er ruimte zijn voor innovatie.' Bovendien hoeven de gevolgen niet negatief te zijn: 'Het factory outletcenter bij Roermond heeft voor meer bezoekers in de binnenstad gezorgd.'