Top Ontwikkelaars 2014: Bouwinvest over de rol van de belegger

Bouwinvest laat het ontwikkelen tegenwoordig over aan de ontwikkelaars, maar stapt wel vroegtijdig in het ontwikkelproces. Dat zorgt voor optimale producten tegen scherpe prijzen.

"Bouwinvest laat het ontwikkelen tegenwoordig over aan de ontwikkelaars, maar stapt wel vroegtijdig in het ontwikkelproces. Dat zorgt voor optimale producten tegen scherpe prijzen.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 11, 28 november 2014

Vroeger stond Bouwinvest altijd in de Top Ontwikkelaars omdat het te boek stond als een ontwikkelende belegger. Bestuursvoorzitter Dick van Hal: ‘Sinds 2008 hebben we het zelf ontwikkelen losgelaten. We vonden het niet meer passen bij het risicoprofiel van onze investeerders, de pensioenfondsen. De ontwikkelafdeling als zelfstandig profitcenter hebben we dan ook opgeheven, maar de mensen hebben we behouden. Die houden zich nu bezig met acquisitie, waar ze hun ontwikkelkennis aanwenden voor goed opdrachtgeverschap.’

De koopovereenkomst die ontwikkelaar en belegger sluiten, ziet Van Hal als eindpunt van een gezamenlijk proces. Bouwinvest en de ontwikkelpartij optimaliseren eerst het plan, zodat het product in de Bouwinvest-portefeuilles past, en pas daarna is er een eindovereenkomst. Zo hadden Hurks Projectontwikkeling en Van Wijnen Projectontwikkeling West bij Zijdebalen in Utrecht de grondpositie, optimaliseerden ze samen het plan naar middeldure, kwalitatief goede huurwoningen en tekende Bouwinvest pas daarna als eindbelegger en financier. Hetzelfde gebeurde met Heijmans in Pijnacker. Van Hal: ‘Een huurwoning is een nauw luisterend product, waarvan wij veel verstand hebben. Die expertise willen we inbrengen.’

Nu projectfinanciering moeilijk te krijgen is, is het een uitkomst dat Bouwinvest voor een groeiend aantal pensioenfondsen moet beleggen in vrije sector huurwoningen. Hierdoor is Bouwinvest bereid voor te financieren. Het gaat hier volgens Van Hal om aanvaardbare risico’s voor pensioenfondsen. ‘Het ontwikkelrisico blijft bij de ontwikkelaar liggen, er wordt van te voren een vaste prijs afgesproken. Wij weten wat we voor welke prijs krijgen.’

Financieel committeren
Van Hal vindt het best wat waard dat Bouwinvest zich in een vroegtijdig stadium ook financieel committeert aan een project, snel kan beslissen en een betrouwbare partner is. Dat ziet zijn bedrijf dan ook terug in de prijs. Snel schakelen is vooral ook nodig als Bouwinvest met een ontwikkelaar meedoet in een tender, zoals met AM voor het woningbouwproject Summertime op de Zuidas. Daar kon een grondbod worden gedaan door de betrokkenheid van Bouwinvest.

Maar het afbouwen van een ontwikkelbedrijf is niet zonder meer geregeld. Bouwinvest heeft nog altijd een grondportefeuille, rijp en groen door elkaar. De grond die kan resulteren in beleggingen die aan de strategie voldoen, wordt behouden en waar mogelijk uitontwikkeld. Dit gebeurt dan wel voor risico van Bouwinvest, zoals bij De Groote Wielen in Den Bosch. Grond (en hetzelfde geldt voor vastgoed) die niet voldoet aan de gewenste criteria wordt op zorgvuldige wijze van de hand gedaan.

De groeiambitie van Bouwinvest is groot. Alleen al dit jaar is er voor € 400 mln in woningen geïnvesteerd. In 2016 moet het totale belegd vermogen gegroeid zijn van € 6,1 mrd naar € 7,7 mrd, waarvan huurwoningen een groei van € 0,5 mrd voor hun rekening moeten nemen."