Catella koopt met Panta Rhei drie woningcomplexen

Catella Real Estate, een vastgoedfonds manager uit München, heeft in Nederland drie woningcomplexen gekocht met in totaal 303 woningen.

Catella Real Estate, een vastgoedfonds manager uit München, heeft in Nederland drie woningcomplexen gekocht met in totaal 303 woningen.

Het is de eerste aankoop voor het nieuwe fonds Panta Rhei Dutch Residential, dat zich richt op woninginvesteringen in Nederland. Catella werkt daarvoor samen met de in 2013 door Jean Klijnen en Voäs Brouns opgerichte asset manager Panta Rhei Partners uit Maastricht. Beiden zijn afkomstig van Bouwfonds IM, Klijnen was daar CEO. Brouns: 'Alle aangekochte complexen staan in sterke regio's met een grote woningvraag.'

In Rijswijk heeft Catella een woongebouw met 160 appartementen en 58 ondergrondse parkeerplaatsen en 100 parkeerplaatsen op het buitenterrein gekocht. Dit 17.140 m² vvo grote complex werd gebouw in 1974 en is in 2005 gerenoveerd. Het is volledig verhuurd.

De gebouwen Hoeve en Wilgenhof staan in Eindhoven en omvatten in totaal 143 appartementen (12.600 m² vvo). De Hoeve is gebouwd in 1996 en Wilgenhof dateert uit 2008. Ook hier geldt dat alle woningen verhuurd zijn.

Een deel van het vermogen voor de aankopen is inmiddels aangetrokken. Investeerders zijn professionele beleggers uit Duitsland. Er kan nog € 35 mln belegd worden in de woningcomplexen. Panta Rhei Dutch Residential wil in totaal € 150 mln aan kapitaal aantrekken. De minimale inleg is € 5 mln, maar het gemiddelde bedrag dat beleggers hebben geïnvesteerd in het fonds ligt beduidend hoger. Zo is heeft het fonds het karakter van een club deal. Het verwachte totaalrendement is 6 à 7% en de uitkering 4 à 4,5%.