Maritim congreshotel naar Overhoeks: financieel succes gemeente

De komst van een groot congreshotel (Maritim) plus woontoren van bij elkaar 70.000 m² naar Overhoeks bewijst de opkomst van het gebied pal aan het IJ tegenover het Centraal Station.

De komst van een groot congreshotel (Maritim) plus woontoren van bij elkaar 70.000 m² naar Overhoeks bewijst de opkomst van het gebied pal aan het IJ tegenover het Centraal Station.

Het is een – financieel – succes voor de gemeente Amsterdam, die het terrein vier jaar geleden kocht van ING, dat zélf tientallen miljoenen verlies maakte op het project.

Gemeente Amsterdam en Maritim hebben een tijd onderhandeld over de erpachtovereenkomst die nu is gesloten. Naar verluidt hebben de positieve ontwikkelingen rond de herontwikkeling van toren Overhoeks (onder andere Lingotto en ID&T) en het Grootlab (een initiatief van herontwikkelaar Codum, de gemeente en Bureau Broedplaatsen) een impuls gegeven aan de voortgang van de onderhandelingen met de Duitsers. Maritim, dat bezig is met een internationale expansie, was al een tijd op zoek in Amsterdam en heeft naar verschillende plekken gekeken.

Het Maritim is in korte tijd het derde hotel dat zich in Noord vestigt. In de toren Overhoeks komt boetiekhotel Sir Adam met 110 kamers. In het Grootlab is het liefst 750 bedden tellende Clink backpackerthotel van de Ierse familie Dolan gepland, zo meldde Het Parool deze week.

Maritim Amsterdam wordt een congreshotel van 52.000 m² en 600 kamers met vier sterren. Met congresfaciliteiten voor 5000 congresbezoekers is het een van de grootste congreshotels van Europa en het vlaggenschip congreshotel voor Maritim Hotels wereldwijd. Met één congreszaal voor 2300 gasten, één voor 1300 gasten en een aantal kleinere zalen, biedt Maritim Amsterdam ruimte aan 5000 congresbezoekers. De Oostenrijkse projectontwikkelaar IES Immobilien-Projektentwicklung doet de daadwerkelijke ontwikkeling van het complex. Naast de hoteltoren komt een appartmententoren van honderd meter hoogte, met 220 koop- en huurappartementen. Daarvan wordt Lingotto de ontwikkelaar.

In het persbericht dat de gemeente Amsterdam deze week uitgaf werd beklemtoond dat het nieuwe congreshotel nauw zal samenwerken met de RAI. Maar tegelijk is duidelijk dat de nieuwe ontwikkeling van Maritim een zeer geduchte concurrent zal zijn van de RAI en ook van het nieuwe tophotel van 650 kamers dat Amsterdam RAI wil ontwikkelen. De selectie van partijen die dit hotel willen ontwikkelen, realiseren en exploiteren is inmiddels in volle gang.

Er moeten nog een paar hobbels worden genomen – met name de hoogte van de gebouwen in verband met vliegveiligheid, maar als die geslecht zijn stevent de gemeente Amsterdam af op een zeer positief exploitatieresultaat voor Overhoeks.

Betrokkenen zeggen dat Overhoeks laat zien hoezeer financiële commitment van in dit geval de gemeente telt bij herbestemming. De gemeente kocht tien jaar geleden Overhoeks voor € 100 mln van Shell en verkocht het terrein vervolgens door aan de combinatie ING/Ymere. Vier jaar geleden trok ING zich in belangrijke mate terug uit vastgoedontwikkelingen. De bank wilde nog wel de woningen ontwikkelen, maar de rest van het vastgoed niet meer. Voor € 40 mln heeft de gemeente het gebied vervolgens teruggekocht. ING maakte uiteindelijk tientallen miljoenen verlies op het project. De gemeente had wél een lange adem en plukt nu de zoete vruchten.