Beleggers en detaillisten tegen outletcenter Assen

De vereniging van vastgoedbeleggers IVBN en Detailhandel Nederland zijn tegen een nieuw FOC in Assen. De komst van ieder nieuw outletcentrum heeft grote nadelige gevolgen voor omringende gemeenten, zo zeggen zij.

"De vereniging van vastgoedbeleggers IVBN en Detailhandel Nederland zijn tegen een nieuw FOC in Assen. De komst van ieder nieuw outletcentrum heeft grote nadelige gevolgen voor omringende gemeenten, zo zeggen zij.

Als gevolg van teruglopende bestedingen, een overaanbod van winkels, de opkomst van internetshoppen en bevolkingskrimp in bepaalde delen van ons land staat de fysieke winkelmarkt zwaar onder druk, zo zeggen de belangenverenigingen.

Uit het rapport dat gemeente Assen en provincie Drenthe gisteravond presenteerden blijkt dat het plan voor het outletcentrum hetzelfde aantal vierkante meters winkel beslaat als de huidige winkelleegstand in de binnenstad van Assen.

Sieuwerd Ermerins, beleidsadviseur IVBN: 'We moeten zuinig zijn op de Nederlandse fijnmazige detailhandelsstructuur. We willen de consument een aantrekkelijk winkelaanbod bieden. Nieuwe winkels moeten zoveel mogelijk ingepast worden in bestaande winkelgebieden.'

Jildau Schuilenburg, secretaris Vestigingszaken van Detailhandel Nederland vult aan: 'Plannen die boven de markt hangen zoals in Assen en Winschoten, maar ook die in Zevenaar en Halfweg, zijn niet verantwoord.' Provincies houden elkaar in de greep, volgens de winkeliers en vastgoedsector.

Binnensteden zijn volgens hen het beste af als de noordelijke provincies zich op korte termijn ‘outletcentrumvrij’ verklaren.

Er zijn momenteel drie outletcenters in Nederland, namelijk in Roermond, Roosendaal en Lelystad. Deze centers zijn in handen van buitenlandse vastgoedbeleggers."