Onderhuurder corporatie Habion bediende Russische brievenbusfirma's

Tien Russische bedrijven zijn gevestigd in woon-zorgcomplex Huis Assendorp van woningcorporatie Habion in Zwolle, meldt het Financieele Dagblad. Habion meldt dat de huurder heeft toegezegd deze activiteiten op de locatie te beëindigen en de onderhuurder die de brievenbusfirma's huisvest uit te schrijven.

Russische bedrijven gelieerd aan oligarchen vallen onder de EU-sancties tegen Rusland. Een aantal van de bedrijven in het Zwolse woon-zorgcomplex is volgens het FD te linken aan de oligarch Oleg Deripaska. De bedrijven zijn gevestigd in een kantoorruimte van zo’n 20 m² in Huis Assendorp. Het kantoor is gevestigd aan een gang tussen twee vleugels met 150 woningen. 

Huurvoorwaarden geschonden

Habion, goed voor meer dan 11.000 woningen op 120 locaties, zegt in een reactie van niets te weten. De woningcorporatie is in elk geval not amused en geeft aan dat de Russische bedrijven de huurvoorwaarden -bijdragen aan een prettig samenleven van bewoners- op zeker schenden.

Sinds de invoering van het scheiden van wonen en zorg in 2010 is Habion met bewoners en buurt bezig oude intramurale verzorgingshuislocaties te transformeren. De Russen zijn via domicilieverlener Zwolse Netwerkkantoren, aanbieder van post- en vestigingsadressen, bij Huis Assendorp binnengekomen. Het bedrijf kon vorig jaar een kantoorruimte huren in het seniorencomplex, waardoor er nu dus tien Russische bedrijven op het adres aan de Assendorperdijk in Zwolle geregistreerd staan. De domicilieverlener heeft volgens het FD na overleg met Habion zijn activiteiten gestaakt.

Een woordvoerder van de corporatie: 'Al met al is onze conclusie dat woningcorporaties bijzonder kwetsbaar zijn voor dit soort indirecte activiteiten van huurders. Zeker indien onderhuur is toegestaan. Wat op zich niet ongebruikelijk is. Naast de bekende ondermijning van de rechtstaat door de zware criminaliteit is dit een nieuwe vorm waar wij ons niet van bewust waren. We zijn immers ook geen opsporingsinstanties. We zullen ons beleid op het toestaan van onderverhuur van bedrijfsruimte herzien omdat we deze activiteiten ongewenst vinden gezien onze specifieke doelgroep.'

Geen kant op

Nederland heeft vlak na de Russische inval in Oekraïne een wet opgetuigd om geldstromen tussen Nederland en Rusland in te perken. Deze wet verbiedt trustkantoren diensten aan Russische klanten te verlenen. Een Nederlandse directeur van één van de Russische bedrijven in Huis Assendorp, genaamd OMZ, onderdeel van de Gazprombank, geeft aan dat ze daardoor geen kant op kunnen. Veel Russische bedrijven zijn na de sancties vertrokken uit Nederland, maar niemand wil de achterblijvers nu een hand toesteken. Aangezien een vestigingsadres noodzakelijk is, trekken ze van locatie naar locatie.

Artikelen in de omgeving: