Vastgoedinvesteerders hebben weer vertrouwen in Nederlandse markt

Een stijging van 27,9% in investeerderssentiment betekent een keerpunt voor de Nederlandse vastgoedmarkt, meldt vastgoedadviseur Savills.

In het recentste Market in Minutes-rapport schetst Savills een hoopvolle toekomst voor de Nederlandse vastgoedmarkt, gesteund door verbeterend sentiment onder investeerders en sterke marktfundamenten, ondanks aanhoudende economische onzekerheden. Savills verwacht een totaal investeringsvolume tussen ongeveer € 8,4 mrd en € 9,1 mrd in 2024.

In het eerste kwartaal van 2024 zijn er volgens de vastgoedadviseur, ondanks een jaar-op-jaar afname van 2,5% in investeringsvolumes, met een totaal van € 1,7 mrd, tekenen van herstel zichtbaar. Opmerkelijk is het herstel van het investeerderssentiment, met een stijging van 27,9% sinds het dieptepunt in maart 2023.

Light industrial presteert beter

Het rapport belicht sleutelsectoren die veerkracht en groeipotentieel tonen. De residentiële sector, ondanks de zwakste kwartaalprestatie sinds Q1 2012 met een daling van 60,4% op jaarbasis, staat op het punt om te herstellen naarmate overheidsreguleringen stabiliseren. De retail- en light industrial sectoren hebben een sterkere prestatie laten zien, met een toename van 11,3% op jaarbasis in retail verhuuractiviteit.

Over de light industrial sector zegt Niek Poppelaars, Co-Head Logistics & Industrial bij Savills in Nederland: "Hoewel de sector uitdagingen kent met betrekking tot de beschikbaarheid van elektriciteit, hebben sterke onderliggende marktfundamenten geleid tot voortgezette investeringen. Met 70,5% van het VVO van light industrial in gebieden met beperkte toegang tot elektriciteit, worden strategische investeringen in duurzaamheid en energievoorzieningen steeds belangrijker."

Voorzichtig optimisme

Savills wijst op een voorzichtig optimisme, met een stabiel bruto aanvangsrendement in de sectoren en een verwachte stijging in transactieactiviteiten door zachtere beleidsrente die verwacht wordt vanaf juni 2024. ‘De verwachting van gunstigere financiële omstandigheden heeft geleid tot een hernieuwd vertrouwen onder investeerders, cruciaal voor het herstel van de markt’.