Projectontwikkelaar kan nieuwe huurappartementen overdragen zonder btw

De Advocaat-Generaal heeft bevestigd dat de overdracht van nieuwe huurappartementen door een projectontwikkelaar zonder btw mogelijk is.

Op 17 mei 2022 heeft het gerechtshof Arnhem–Leeuwarden een voor de vastgoedpraktijk zeer belangrijke uitspraak gedaan over de btw-aspecten bij de overdracht van 77 verhuurde woonappartementen door een projectontwikkelaar aan een belegger (zie blog van 19 mei 2022). Op basis van deze uitspraak wordt de projectontwikkelaar geconfronteerd met € 0,8 mln aan niet-aftrekbare btw op zijn kosten, in plaats van € 2,2 mln aan niet-aftrekbare btw over zijn verkoopopbrengst. Dit verschil van € 1,4 mln is ruim 10% van zijn verkoopopbrengst.

De staatssecretaris van Financiën is bij de Hoge Raad in cassatie gegaan tegen deze uitspraak. Het financiële belang geeft volgens Gerton Rademaker van Dirkzwager, die de procedure namens de projectontwikkelaar voert, al wel aan dat het eindoordeel van de Hoge Raad voor de vastgoedpraktijk enorm belangrijk is.

Rademaker laat weten dat de Advocaat-Generaal (A-G) de Hoge Raad deze week heeft geadviseerd om de bezwaren van de staatssecretaris van Financiën ongegrond te verklaren. Volgens de A-G heeft het gerechtshof namelijk correct beoordeeld of de verkoper (de projectontwikkelaar) een gedeelte van zijn onderneming (autonome economische activiteit) heeft overgedragen en of dat gedeelte door de koper (de belegger) wordt voortgezet. Voor een toelichting op dit advies verwijst Rademaker naar zijn blog van vandaag.

Het is uiteindelijk aan de Hoge Raad om een definitief oordeel te geven en het is niet uit te sluiten dat de Hoge Raad het advies van de A-G niet opvolgt. Voor de projectontwikkelaar is de zienswijze van het gerechtshof en het advies van de A-G in ieder geval een belangrijke stap in de goede richting.