Bouw Nijmeegse boterfabriek na kwart eeuw leegstand begonnen

Vastgoedontwikkelaar MWPO en Wijnen Bouwgroep zijn gestart met de bouw van boterfabriek Batava aan de Krayenhofflaan in Nijmegen. Het project omvat 105 appartementen, 9 grondgebonden woningen, 84 parkeerplaatsen en een ontmoetingsruimte voor bewoners en buurtgenoten.

Boterfabriek Batava is een ontwikkeling van MWPO, die door Wijnen Bouw Horst wordt gerealiseerd. De oude Batava Margarinefabriek, een beeldbepalend object uit 1881, stond al meer dan 25 jaar leeg. Samen met de gemeente Nijmegen is MWPO gekomen tot een passend plan voor deze plek. Met de omgeving is eendialoog gevoerd, zijn er aanpassingen aan de plannen gedaan, wat er in resulteerde dat op zowel het ontwerpbestemmingsplan, het bestemmingsplan als de vergunning geen enkele zienswijze of bezwaar werd ingediend.

De boterfabriek wordt (deels) behouden en de aangrenzende bedrijfspanden en loodsen zijn al gesloopt en maken ruimte voor een nieuwe woonbestemming die levendig en groen wordt. De Batava Margarinefabriek wordt getransformeerd, hierin komen 25 bijzondere appartementen, deels met een verdiepingshoogte van 4 meter. De overige woningen worden verdeeld over vijf nieuwe woongebouwen variërend van 3 tot 6 bouwlagen.

Ontmoetingsruimte

Het woonprogramma bestaat uit lofts, studios en 2- en 3-kamer appartementen tot 4- en 5-kamer maisonnettes en stadswoningen. In de nieuwbouw wordt een ontmoetingsruimte voor bewoners en buurtgenoten gecreëerd. Parkeren doen bewoners in de ondergrondse parkeergarage. Ook wordt voorzien in deelauto’s. Het ontwerp is van de hand van architectenbureau Houben / Van Mierlo uit Eindhoven. Wijnen Bouwgroep is na het definitief ontwerp als bouwteampartner bij het project betrokken en heeft het plan samen met de overige adviseurs voor uitvoering gereed gemaakt.

Middeldure en duurdere segment

Het landschapsontwerp is ontworpen door Delva Landscape Architects. Alle woningen in Boterfabriek Batava zijn bestemd voor de verhuur, voornamelijk in het middeldure- en het duurdere segment. De woningen worden in belegging genomen door een fonds van Base Capital.